Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

DIY Karácsonyi ajtódísz

Király Viki, 2016. 12. 06.

A karácsony közeledtével lassan eljön az ideje az előkészületeknek is. Bár az ünnepig még hetek vannak, az üzletekben, az utcán és mindenhol amerre járunk, már karácsonyi hangulat fogad minket. A karácsonyi vásár kis bódéi lassan megnyitják kapuikat, a téren már díszeleg a karácsonyfa és közeleg a kürtőskalács, a sült gesztenye, mézeskalács és a forralt bor szezonja is! 

A vélemények ezzel kapcsolatban igen sokrétűek, van, aki örül a novemberi ünnepi hangulatnak de akad olyan is, aki még korainak érezheti. Az adventi időszak közeledtével azonban bennük is felerősödik majd a meghitt karácsonyi hangulat érzése, kiváltképp ha erről otthonunkban is gondoskodunk. És mivel egy boltban kapható karácsonyi dísz ára több ezer forintnál kezdődik, úgy gondoltuk, jól jöhet pár DIY ötlet, mellyel saját kezűleg varázsolhatod át lakásod!


Ezúttal mi egy egyszerű de annál szebb karácsonyi ajtódísz mellett döntöttünk, mellyel már a küszöbön megalapozhatod a kellemes ünnepi hangulatot!A kellékek listája és az elkészítési idő sem végtelen, kiváló program akár hétvégére is, hiszen gyerekekkel is könnyen elkészíthető.

A szükséges alapanyagok listája:

 • Hungarocell gömbök és koszorú
 • Kés/szike
 • Akrilfesték
 • Vaspaszta
 • Hópaszta
 • Csillámpor
 • 1 vastagabb és 1 vékony szalag az akasztóhoz
 • Hobbiragasztó
 • Vízbázisú hobbilakk
 • krepp papír
 • „Isten hozott” tábla
 • Gombostű

Miután beszerezted a kellékeket, neki is foghatsz!Első lépésként vágd ketté a hungarocell gömböket (próbáld meg az illesztések mentén elvágni őket, hogy esztétikailag is szépek legyenek. Egy szike vagy egy vékony élű kés segítségedre lesz!

Ezután a már kiválasztott festékekkel és puha ecsettel adj színt a hungarocell gömböknek.
Tipp: Ha beleszúrsz egy gombostűt a félgömb sima oldalába, könnyebben hozzáférsz minden részéhez.

Ami a legfontosabb, hogy csak vízbázisú hobbifestékkel dolgozz, hiszen az egyéb anyagokat tartalmazó festékek szétmarják a polisztirolt. Én 4 féle festékkel dolgoztam:
Gyöngyház fényű fehér és kislibazöld akrilfesték
Hópaszta
Vaspaszta

A fehér, gyöngyház hatású akrilfesték önmagában is nagyon szép, de ha még csillogóbbat szeretnél, szórj rá egy kevés csillámport még a száradás előtt!

A második festék, ami neked is nagyon tetszeni fog, a hópaszta. A hópaszta fehér, csomós állagú, gyorsan száradó hobbifesték, mellyel különleges, hógömb hatást érhetsz el. Én megbolondítottam egy kevés csillámporral is. :)

Természetesen mindenki maga választja meg, hány féle-fajta színnel és festékkel dolgozik, én most 4 között variáltam. A harmadik szín egy kislibazöld akrilfesték, ennek száradási ideje kb. 10 p. Ha még fényesebbé szeretnéd tenni, használhatsz hobbilakkot is, ehhez kitűnő a Pentart gyorsan száradó hobbilakk.

A negyedik festék pedig, amely azt hiszem a kedvencem lett, a vaspaszta.A vaspaszta (másnéven ásványpaszta) egy vízbázisú, természetes vasércet tartalmazó hobbipaszta. Használatával szinte bármilyen felületen érces, vas hatást tudsz elérni. Bármilyen ecsettel felvihető, de ajánlott lapos fejű ecset használata.

A félgömbök festése után a következő lépés a koszorú díszítése, amire majd ezek kerülnek. A krepp papírból vágj le egy csíkot és tekerd be vele a koszorút.A papír két végét rögzítsd hobbiragasztóval, ahungarocell koszorú alsó részét pedig a vastagabb, díszes szalaggal tekerd be, mely stílusban és színben illik a gömbökhöz is.

Ezután vedd kézbe a faragott „Isten hozott” táblát. Ezt egyszerűen, egy ecset segítségével fesd le bármelyik színű akrilfestékkel, melynek száradási ideje pár perc. Felragasztani pedig szintén hobbiragasztóval tudod. A ragasztó megkötésének ideje pár perc, de ajánlott finoman rányomni a felületre, a biztosrögzítés érdekében.A tábla ragasztását követően felkerülhetnek a kis hungarocell gömbök, melyeket előzőleg lefestettél. Itt is ugyanaz a taktika, tartsd rajta az ujjaid pár percig! Miután felragasztottad a gömböket, a dísz készen van.


Már csak az utolsó simítások hiányoznak: Az ajtódísz akasztója.
Az akasztó fontos, hogy olyan anyag legyen, mely természetesen összhatásban van a dísz többi részével, és persze az sem elhanyagolható szempont, hogy bírja a súlyt. Én ehhez egy selyemszalagot választottam, melyet gombostűvel rögzítettem a hungarocell koszorúhoz.

És kész! Elfoglalhatja méltó helyét a belyárati ajtón vagy a szobák ajtaján, de tökéletes ajándék karácsonyra, mikulásra, barátnak vagy barátnőnek, szerelemnek vagy szülőknek egyaránt!

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.