Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Dekupázs ékszertartó doboz készítése repesztőlakkal

Király Viki, 2017. 10. 12.

Mi a repesztőlakk?

A kétfázisú repesztőlakk (angolul crackle varnish) igen közkedvelt a kreatív ötleteket kedvelők körében. Összetételét tekintve kétkomponensű, vízbázisú, alkalmas repedezett, antik hatású felületek kialakításához. Hobbikörökben felülrepesztőnek is nevezik. A kétkomponensű repesztőt 1-1 rétegben kell felvinni -jelen esetben- a fa díszdobozra. Száradási ideje 15-30 percre tehető, de még a száradási idő elteltével is tovább repedezik a felületen. A Renoménál kapható Pentart repesztőlakkokat különböző kiszerelésben vásárolhatjuk meg, ára pedig 1000-1700 forint között mozog. Nem kell megijedni tőle, cseppet sem olyan nehéz dolgozni vele, mint ahogy az látszik.

Első körben úgy gondoltam, kezdhetnénk az ismerkedést egy dekupázs technikával készült fadoboz repesztésével. A hozzávalók listája elsőre hosszúnak tűnhet, de az igazán szép eredmény elérése érdekében fogadjátok meg a tanácsaimat! A repesztőlakk használata ugyanis a legutolsó lépés, előtte még van pár dolgunk a nyers díszdobozzal! :)

Pentart lazúr

A fadoboz elkészítéséhez szükséges kellékek listája

 • fehér színű hobbialapozó
 • hobbilazúr
 • csiszolópapír
 • rizspapír (tetszés szerinti mintázatú és színű)
 • széles ecset
 • selyemfényű decoupage ragasztó
 • klasszikus kétfázisú repesztő
 • akrilfesték (ízlés szerinti színben)
 • vízbázisú fényes lakk
 • a kezelni kívánt fadoboz

Szalvéta, doboz, dekupázs készlet

Dekupázs technika lépései

 1. Más néven szalvétatechnika. A kreatív és hobbiboltokban kapható natúr fából készült fadobozunkat a szebb végeredmény elérése érdekében érdemes és ajánlott lealapozni, hogy a festék és a ragasztó hatékonyabban beszívódhasson. A doboz külső felületein fehér színű hobbialapozót használjunk, melyet széles ecsettel vigyünk fel. A széles ecset azért ajánlott, mert könnyebb vele dolgozni. FONTOS! Ha csak egy ecsetet használunk a folyamat során, alaposan mossuk ki az egyes fázisok után, hogy a hobbivegyszerek ne keveredjenek.
 2. A doboz belsejének alapozásához, a vastag ecset segítségével hobbilazúrt alkalmazzunk, mely egy vízbázisú anyag. Lényegében ugyanolyan szerepet tölt be, mint a máshol használt vékonylazúrok: színezik és védik a nyers faanyagot. Száradása után matt fényű és víztaszító hatást biztosít. 
 3. A fa doboz külső alapozása után finoman csiszoljuk meg a fafelületet.
 4. Most következik a rizspapír. A rizspapír jellegét tekintve igen hasonló a szalvétához, de hobbikörökben inkább ezt alkalmazzuk, mert masszívabb anyagból készül, és a szalvétát a felhasználása előtt rétegeire kell szétszedni. A kiválasztott mintázatú rizspapíron válasszuk ki azokat a motívumokat, melyeket viszont szeretnénk látni a kis dobozkánkon. Ezeket a figurákat kézzel óvatosan tépjük körbe. Azonban ennek is meg van a technikája! Ahogy a videóban is látni fogjátok, az egyik kézzel le kell fogni magát a mintát amit majd használni szeretnénk, a másikkal pedig, finom mozdulatokkal tépjük le a kiválasztott motívumot úgy, hogy egyenes felületet ne hagyjunk a rizspapíron. A rizspapír ugyanis olyan különleges anyagból készül, melynek szálai segítik a biztos tapadást a tárgyakon. 

  Rizspapír ragasztása
  Rizspapírt általában fehér/világos felületeken használjunk, egész egyszerűen azért, mert sötéten nem mutat olyan jól.
 5. A rizspapír felragasztása. Selyemfényű dekupázs ragasztóra lesz szükségünk. A papírt egy ujjal fogjuk le a fadoboz tetején, és ecsetünkkel először a rizspapír alatt kenjük le, majd a minta közepétől kifelé haladva, egyenletes mozdulatokkal simítsuk el azt a fán úgy, hogy gyűrődések ne keletkezzenek rajta.
 6. Következhet a kétfázisú repesztőlakk használata. 
  1. I. fázis: Az első lépés, hogy győződjünk meg az ecset szárazságáról. Repesztő vagy lakk esetében ugyanis csak száraz ecsettel dolgozhatunk!
   A doboz tetejének egész külső felületét kenjük le VASTAGON a "Component 1.' repesztőnkkel. Ezután várjunk, míg az megszárad rajta.
  2. II. fázis: A kétfázisú repesztés második lépéseként alkalmazzuk a "Component 2-t." Ez egy igen folyékony anyag, de ezt is vastagon kell felvinnünk a dobozunkra. Ha bárhol elfolyna, ne ijedjünk meg, egyszerűen csak oszlassuk el azokon a területeken, ahol arra szükség van.

Ha menet közben elakadnál, videón is láthatod

Ha ügyesek voltunk, a II. fázis száradását követően - amely 15-30 percet vesz igénybe- fadobozkánk teteje kirepedezik, ezzel elnyerve majdnem kész állapotát. A repedések és az antik hatás kiemelésére ez esetben arany színű antikoló pasztát alkalmaztam, melyet akár ujjbeggyel is felvihetünk a megszáradt repesztőlakkra. 

Ha nem tetszik az eredmény, egy smirglivel finoman csiszold le a lakkréteget és alapozófesték után jöhet újra az 1. és 2. fázis!

Végül következzen a doboz alsó fele, melyet még a folyamat elején fehér alapozóval kentünk. Az akrilfestéket követően vízbázisú fényes lakkal kenjük át a doboz alsó részét. A felső, tető részét nem kell, hiszen azon a repesztő már kellőképp lakkhatású. 

Antikolt doboz

Nos, úgy néz ki, el is készültünk a saját kezűleg készített kis ékszeres dobozunkkal! :) Ugye nem is volt olyan vészes? 

További ajánlott videók:

Jó munkát, csak ügyesen! :)

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.