Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

A legjobb ergonómikus iskolatáska kiválasztásának szempontjai

Király Viki, 2016. 12. 06.


Bizonyára sokak tapasztalták már azt az érzést, amikor megmagyarázhatatlan módon, minden előjel vagy történés nélkül érzünk kellemetlen fájdalmat a hátunkban. Ennek számos oka lehet.
Általánosságban elmondható, hogy a helytelen testtartás, a munkánkból adódó berögződött mozdulatok (pl. vendéglátás, építőipar), az ülőmunka, rendszeres és nem szimmetrikus terhelés a leggyakoribb okai annak, hogy megjelennek a figyelmeztető jelek. A fiatalabbak körében sajnos igen nagy számban fordul elő, hogy hátfájásra panaszkodnak, annak ellenére, hogy egy tudatos szülő már egész kiskorától arra neveli a lurkókat, hogy húzd ki magad! Ülj egyenesen! Emeld fel a fejed!

A probléma az, hogy ez adódhat abból is, hogy a tinédzserkorban megjelenő gátlásosság, szégyenlősség rendszerint ezekben a tünetekben mutatkozik meg. A fiúknál és lányoknál egyaránt felfedezhető, hogy amikor testi növekedés zajlik, sokkal inkább összehúzzák magukat egy-egy kellemetlen helyzetben, társaságban, vagy olyan szituációban, amikor a figyelem középpontjában állnak. 


Idősebb korban a kor velejárójaként könyvelhető, a fent említett okok miatt, amiket a munkavégzéshez, életstílushoz lehet visszavezetni. Milyen a jó iskolatáska? Bármilyen furcsán hangzik, a hátfájás megelőzését jobb már fiatal korban, tudatosan elkezdeni. Az óvodákban, iskolákban a testneveléssel foglalkozó nevelők hivatásuknak tekintik a rendszeres testmozgást. Különböző gyakorlatokkal, gyógytornával igen jó eredményeket lehet elérni, de emellett fontos a megfelelő táska megválasztása is. Nem is gondolnánk, de az iskolás gyerekek akár 10 kg-ot meghaladó iskolatáskával indulnak minden reggel, és ez a megközelítőleges szám jóformán csak a tankönyvek súlyát jelenti, hiszen a gyerekek még nem hordanak maguknál feleslegesnek tűnő, de egy felnőtt számára már annál fontosabb kiegészítőket táskáikban.Ezért nagyo fontos, hogy az elsős iskolásoknak megfelelő táskát válasszunk. Rengeteg cikket olvashatunk arról, hogy a gyermekek mennyire le vannak terhelve, és ez nem mindenképp szellemileg értendő. Éppen ezért fontos, hogy ha már a táska tartalmát tőlünk független okok miatt nem tudjuk leredukálni, olyan terméket válasszunk, mely kíméli a kicsiket és nagyokat egyaránt. Bár az újságokban és televízióban számos reklámot láthatunk az iskolakezdési szezonokban, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy azok a legmegbízhatóbb termékek, amelyeknek ekkora marketinget csinálnak. Erről egy mondás jut eszembe, miszerint: „A legrosszabb terméknek kell a legnagyobb marketing.” Vannak bizonyos alapszabályok egy táska vásárlásakor, melyekre mindenképp oda kell figyelni. Ehhez segítségként egy videót is készítettünk:

Sokan, követve a divatirányzatokat, előszeretettel vásárolnak drága, de annál haszontalanabb oldaltáskákat. Az oldaltáska viselése egy 14 év alatti gyermek, de legfőképp elsős gyermekek számára kifejezetten káros, hiszen ebben a korban még nem fejlődnek ki a hát- és has izomzatai, arról nem is beszélve, hogy a súly melyet cipelniük kell, nem egyenlő arányban oszlik el. Ez pedig gerincferdüléshez vezethet. Fontos szempont a vállpántok párnázottsága, a hátfala kövesse a gerincoszlop vonalát, (ergonómikus kiképzés) a súlyelosztás érdekében előnyt élveznek a kemény falú hátizsákok, melyek legjobb, ha légáteresztőek.

Ez a szellőzés miatt fontos. Kialakításában nem elhanyagolható szempont, hogy a táska saját súlya a lehető legkevesebb legyen, valamint a belső része több rekeszből álljon, sok zsebbel, melybe igazán kényelmesen, átláthatóan tudunk pakolni. Ami a táska anyagát illeti, a lehetőségek igen széles skálán mozognak, lehet ez bőr, bársony, textil vagy műanyag-borítású. Ha engem kérdeznek, én egy erősebb textil anyagút választanék, lehetőleg olyan színben, amelyen nem látszik meg a legapróbb kosz vagy por. Ez azért fontos, mert az iskolákban köztudottan „forgószínpad”-szerűen váltanak tantermet a lurkók, akár óránként. Tehát folyamatos mozgásban vannak, húzzák-vonják a táskát a padlón, hánykolódik a földön. Valamint egy esetleges szakadás során a textil anyag javítása tűnik a legegyszerűbbnek. Ha a biztonsági szempontokat vesszük figyelembe, ma már szerencsére találunk olyan termékeket, melyek fényvisszaverő prizmákkal vannak ellátva, így biztonságosabban sétálhatunk a sötétben vagy rossz látási viszonyok mellett gyermekeinkkel. Az eddig említett követelményeknek felelnek meg például a Belmil által kifejlesztett anatómiai iskolatáskák.
Ergonómikus Belmil hátizsák gyerekeknekÖsszegezve a leírtakat elmondható, hogyvalódi kihívással néz szembe, aki tanszervásárlás de legfőképp táskavásárlás előtt áll. Nem könnyű megtalálni az igényeinknek és elvárásainknak megfelelő hátizsákot, de véleményem szerint ez igen fontos gyermekünk egészségét nézve. Egy kis energia- és időráfordítással megtalálhatjuk az ideális ergonómikus iskolatáskát és megelőzhetjük gyermekeink hátpanaszait.

Még akkor is, ha ennek majd csak a későbbiekben lesz jelentősége. Ha ehhez a felsoroláshoz hűen választ táskát, úgy gondolom, nyugodt szívvel indíthatja útjára a tanév kezdetével akár apró, vagy nagyobb csemetéjét.

 

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.