Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Fa tolltartó díszítése vaspasztával

H.I., 2016. 09. 26.

Mi a vaspaszta? 

Vasérc őrleményt tartalmazó vízbázisú paszta, melyet kifejezetten dekorációs célra fejlesztettek ki. A felületeknek rusztikus, fémes hatást kölcsönöz. Nagy előnye, hogy minden felületen megtapad, akár kültéren is használható. Spatulával, ecsettel vagy sablonba töltve dolgozhatunk vele, a fémes hatást pedig viaszpasztával fokozhatjuk. Anyagából adódóan nem igényel utólagos lakkozást a felület, amelyre felvittük. Alkalmazható területek: fa, kő, fém, üveg, kerámia.   

                                                                      

A vaspaszta alkalmazása talán kicsit bonyolultabbnak tűnik, ha csak a végeredményt látjuk, de cseppet sem olyan nehéz, mint az első pillantásra látszik. Első lépésben egy fa tolltartón szeretném bemutatni, milyen hatást érhetünk el a segítségével.

Mielőtt belevágnánk, vegyük sorra, mire lesz szükségünk a munkálatokhoz:

-Ez esetben egy fa tolltartó, melyet megtalálsz hobbirészlegünkön

- hobbilazúr

-vaspaszta (kezdetben az 50 ml-es elég)

- széles ecsetek

- 3D-s stencél

- spatula 

- wax pasta tetszőleges színben

- kétoldalas scrapbook papír

- média ragasztó 

kétoldalú vagy textil ragasztó

Akkor, vágjunk is bele! Ha valamelyik résznél elakadsz, hívd segítségül rövid videónkat!

Első lépésként a fát elő kell készíteni és erre mi sem lenne alkalmasabb, mint a lazúr. Ezt az anyagot már ismerhetjük, hiszen rengeteg területen alkalmazzák. A lazúrral nagyon szépen lehet dolgozni, kiemeli a fa erezetét és alapozó tulajdonságokkal is bír. Éppen ezért, a doboz felső részét kivéve mindenhol alaposan kenjük át lazúrral! A tetejét azért nem kell, mert erre majd vaspasztával fogunk dolgozni, melyet nem kell előkészíteni.

                                                                                                                 

A doboz felső részét vaspasztával kenjük le. Figyelem! A paszta előtt a felületet nem kell alapozni, sem csiszolni! Natúr fával dolgozzunk! Az első réteg száradása után tegyük a tolltartó tetején kiválasztott részre a stencélt. A 3D-s stencél, másnéven sablon arra szolgál, hogy a vaspaszta segítségével valamilyen motívumot, mintát alkothassunk a felületeken.
A második réteg pasztát tehát a stencélen keresztül elegyengetjük egy spatula segítségével. Ilyen műanyag spatulákat különböző méretben beszerezhetsz.
A stencélen keresztül felvitt vaspasztát hagyjuk kicsit megkötni, majd óvatosan távolítsuk el magát a sablont.                                                                                                      

A motívum teljes száradása után következhet a WAX PASZTA, melyet ezüst és arany színben ajánlok. Pusztán azért, mert ezek pompás kompozíciót alkotnak a vas hatású pasztánkkal. A tolltartó alsó részén SCRAPBOOK-PAPÍRT alkalmazunk. Első lépésként le kell mérnünk, mekkora felületen szeretnénk az adott mintázatot viszontlátni. Média ragasztó segítségével tudjuk felragasztani papirunkat a tolltartóra. Ecsettel, finom de egyenletes mozdulatokkal, hogy az ne gyűrődjön.

 

Ha szeretnénk még több díszítést tolltartónkra, mint strasszkő vagy szalag, kétoldalú, vagy textil ragasztóval tehetjük meg. 

Jó munkát és kitartást kívánunk! :)

 

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.