Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Gipszöntés otthon

Király Viki, 2016. 11. 08.

A gipszöntés igen elterjedt, az egyik legismertebb hobbi technika a dekupázs mellett. Tulajdonképpen bárki el tudja készíteni magát a masszát, és a színezés sem igényel különösebb hozzáértést, ugyanis akrilfestékkel, de hagyományos vízfestékkel is csodás végeredményt érhetünk el.

Gipszből készíthető díszek:

-Hűtőmágnes

-Gyertyatartó

-Fali dísz

-Képkeret

-Ajtódísz, karácsonyfa dísz

De kezdjük az alapoknál...

Mi a gipsz?

A gipsz természetes anyag, gipszásványból állítják elő, finomra őrléssel. Két fajtája a modellgipsz és a vakolat gipsz. Nagyon gyorsan köt és érdekessége, hogy kötés közben térfogata is nő, azaz tágul. Ennek köszönhetően, ha gipszformába öntjük, kitölt minden rést, így a tökéletes végeredmény garantált!

Valamivel időigényesebb technikának számít olyan szempontból, hogy a már kiöntött gipsz kötési ideje körülbelül 20-30 percre tehető. Az elkészítéshez gipszporra és vízre van szükség. A gipsz vásárlásakor fontos szempont, hogy modellgipsz legyen, ezt használjuk hobbicélra. 

A gipsz bekeverési aránya: (2dl-es pohárral) 3 pohár gipszpor, 2 pohár víz.

A masszát jól elkevertem, mindaddig, míg csomómentes, tejföl állagú nem lett, ezután egyszerűen kiöntöttem a formákat. Ha formával dolgozunk, érdemes teletölteni, hogy a minta az oldalakon is jól kivehető legyen. Hogy ne legyen buborékos a díszem, kicsit megütögettem az oldalait, hogy levegő ne maradjon benne. A száradási idő kicsit hosszabb, de radiátoron/napfényen felgyorsíthatjuk a folyamatot. A gipsz meleg levegőn gyorsabban szárad, de fontos, hogy a hőmérséklet ne haladja meg a 60 fokot és ne tegyük ki az anyagot kereszthuzatnak. Tehát, a hajszárító sem jó ötlet!

A száradási idő elteltével kezdődhet a kedvenc részem: A gipsz festése. Én ehhez jó minőségű temperát használtam, mert intenzív színhatást eredményez, de vízfestékkel vagy akrilfestékkel is dolgozhatunk.

Attól függően, hogy milyen célra szeretnénk használni az elkészült gipsztárgyakat, köthetünk rá zsinórt és felakaszthatjuk, ha pedig hűtőmágnest szeretnénk, a dekupázs ragasztót ajánlom. A ragasztó száradása után elfoglalhatja méltó helyét akár a hűtőszekrényen is.

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.