Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Grincsfa készítés otthon, egyszerűen

K. V., 2017. 12. 05.

A vélemények a grincsfával kapcsolatban igen eltérőek. Sokak tetszését elnyerte, ám vannak akik nem értik, hogyan és miképp válhatott ez a fura kinézetű, lekonyuló manófa ekkora szenzációvá.

Karácsonyi grincsfa zanótból

Mi a grincsfa eredete?

A Grincs történetéről először 1955-ben, az amerikai nők egyik kedvenc magazinjában, a Redbookban lehetett olvasni, mely ekkor még csak 32 részes illusztrációként jelent meg. A nagy sikerre való tekintettel 1966-ban mesét készítettek belőle, 2000-ben pedig a Dr. Seuss által írt könyvet meg is filmesítették. Az emlékezetes élőszereplős Grincs című film főszereplője Jim Carrey.

A történet szerint a zöld krampuszt idegesíti Kifalva karácsonyi hangoskodása, ezért úgy dönt, hogy kimaszkírozva elcseni az ünnepi ajándékokat és a karácsonyfát. Ez tehát a grincsfa történetének eredete, mely először Amerikában, majd Európában, és 2016-ban kis hazánkat is elérte.

Miből készül a grincs karácsonyfa?

Az elsőszámú alapanyag, ami elengedhetetlen egy karácsonyi grincsfa elkészítése során, az a növény, amely majd az ünnepi dísz szárát adja. Ez a különleges örökzöld a zanót, mely a kertészkedők kedvenc örökzöldei közé sorolható. Nyáron sárga virágai színesítik a tájat, télen pedig – a legújabb őrület szerint – grincsfát készítünk belőle.

 A zanót beszerzése nem tűnik egyszerű feladatnak, ugyanis így december körül a virágboltokat elárasztják a grincsfa rendelések, így a kereskedők sem osztogatják fűnek-fának. Azt ajánlom, ha grincsfa készítést tervezel, látogass ki a legközelebbi virágpiacra vagy csarnokba, és keresd a fenyőárusokat! A fenyőárusok javarészt felkészültek zanót-ügyben, így talán nagyobb sikerrel jársz majd náluk, mint egy kis virágboltban. A zanót ára nem több pár száz forintnál, de persze ezt nehéz lenne behatárolni, hiszen az árak kereskedőknél és virágárusoknál eltérőek lehetnek.

Ha végképp nem találsz zanót alapanyagot, készülhet tujából vagy bármely örökzöld fenyőből.

További hozzávalók manófa készítéséhez:


-kaspó
-oázis (amibe a növényeket szúrhatod)
-fenyőágak (a dúsabb, terebélyesebb hatás eléréséhez)
-vékony kötöző vagy drót
-ragasztó (valamilyen erősebb anyagra lesz szükséged, mert az élő növényre nem egyszerű ragasztani, de használhatsz ragasztópisztolyt is, melynek ára 1000 forint körül mozog. Ehhez általában adnak speciális ragasztót is, amely megfelelő a házilag készített grincsfa díszítéséhez.)
-karácsonyi díszek (inkább kisebbeket válassz, de azokból sokat!)
-hungarocell golyók, hungarocell hópehely
-fából faragott kis tábla vagy – jelen esetben- Karácsony felirat
-dióhéj, toboz, fahéj, esetleg szárított narancs
-selyemszalag

 Ha ezek megvannak, hozzá is foghatsz! 

Grincsfa készítés otthon

 Első lépésben áztasd be az oázist minimum negyed órára, míg teljesen meg nem szívja magát vízzel. Ha kész, vágd méretre, hogy beférjen a kaspóba.
A zanótot az oázis közepén helyezd el úgy, hogy kissé döntsd meg a szálakat, a rögzített zanótot pedig rakd körbe kisebb-nagyobb fenyőágakkal. Ezzel dúsabb hatást érhetsz el.

A manófa jellegzetes, lekonyuló szárához drótra lesz szükséged. Tekerd körbe alulról felfelé haladva. A zanót tetejéhez/csúcsához közeledve egyre sűrűbben tekerd be a dróttal, hogy könnyebb legyen meghajlítani.
Ha kész, a csúnya drótot fedd le a selyemszalaggal! Ugyanaz a technika itt is, a zanót csúcsán sűrűbben tekerd a szalagot, már csak azért is, hogy eltakard a drótot.

Ezek után a grincsfa díszítése következik.

Attól függően, hogy kész vagy nyers díszeket sikerült-e beszerezned, két opció lehetséges:

-A kész díszeket a ragasztó vagy ragasztópisztoly segítségével rögzítsd a fára.
-A natúr díszeket (fa, hungarocell) kend le tetszőleges, általad kiválasztott akrilfestékekkel. Amikor megszáradtak, ragaszd fel őket ragasztóval vagy ragasztópisztollyal! A hungarocell gömbök rögzítéséhez vízbázisú ragasztót használj, mert a más komponensű ragasztóanyagok szétmarják a polisztirolt. Tudni kell még, hogy a hungarocell díszek a szalagon jól megragadnak, ám a növényen sajnos nem, így javaslom, hogy ezeket inkább dróttal rögzítsd a fához.
Az ünnepi díszek mellett ragaszthatsz még a fára diót, (ezeket is nyugodtan lefestheted!) szárított narancsot, fahéjat, szaloncukrot, nyalókát, csokit, stb.


Én megspékeltem még pár darab kézzel készített masnival is, melyet ne kérdezzétek, hogyan sikerült megkötni... Ha nem tudsz masnit kötni, próbálkozz azzal a technikával, amit én is alkalmaztam: Úgy kötöttem meg a masnit, mintha a cipőfűzőm lenne.

És kész!
Elkészült a trendi grincsfa, mely vidám dísze lehet otthonodnak, de valószínűleg testvéreid, barátaid is örülnének egy ilyen kézzel készített ajándéknak!

Manófa a téli tájban

Vélemények

  • Mikó Alexandra 2017-11-15
    Nagyon tetszik! De hol lehet ilyen zanótot kapni..
    Válasz
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.