Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Karácsonyfadíszek hungarocell gömbből

Király Viki, 2016. 11. 28.

A karácsonyi készülődés alkalmával valóságos káosz alakul ki, úgy a bevásárlóközpontokban, mint bennünk. A teendők listája olykor hosszúra sikeredik és számtalan probléma és kérdés merül fel, melyek mind megoldásra várnak:

Kinél tartsuk? Mit főzzünk? Milyen ajándékokat vegyünk és egyáltalán, hogy nézzen ki a karácsonyfa? A karácsonyi hangulat elsősorban a szívünkben kell, hogy jelen legyen,  a karácsonyi dekoráció azonban majdnemhogy ugyanannyira fontos, hiszen sokat dob az ünnep fényén. 


A fehér papír angyalka az ablakon, a szaloncukor a fa alatt, vagy a karácsonyi hógömb, ami egy évben egyszer, erre a három napra kerül elő a szekrény mélyéről...

És bár mára már egyre elterjedtebbek a műfenyők, szerencsére van még, aki értékeli az élő fenyő klasszikus illatát, ami átjárja az otthon melegét. Ennél még elragadóbb élmény,  amikor az ünnepi vacsora alatt, a pulykasült fogyasztása mellett elcsendesedik a ház és nem hallani mást, csak az égősor játékának halk zizzenését. Főleg, ha kint nagyszemű hópelyhek is hullanak az égből. 

Bár  a főzéssel kapcsolatban nem sokat tudok segíteni (mindenki jobban jár), a karácsonyfa díszítéséhez annál inkább szeretnék pár tippet adni, miképp varázsolhatjuk otthonunkat még ünnepélyesebbé pár otthoni ötlettel.

Íme néhány egyszerű, alig pár perc alatt, saját kezűleg elkészíthető karácsonyfadísz hungarocell gömbből, melyeket biztos, hogy mindenki megcsodál majd!


Karácsonyfa gömb dekupázs technikával

Azt már tisztáztuk előző blogbejegyzéseinkben, hogy a dekupázs magyarul szalvéta technikát jelent. Mivel ez egy örök klasszikusnak számító DIY technika, ez alkalommal sem hiányozhat a repertoárból!


A dísz készítése nem igényel mást, csak jókedvet! Na jó, ettől egy kicsit többet:

-hungarocell gömb
-szalvéta/dekupázs papír
-akrilfesték
-hobbiragasztó
-hobbilakk
-szalag az akasztóhoz
-gombostű
-ecsetek 

Ha minden hozzávaló rendelkezésre áll, első lépésben a gombostűt szúrd bele a hungarocell gömb egy pontjába, ezzel eléred majd a gömböt teljes egészében az ecsettel, a festés során. A következő lépés tehát a hungarocell gömb akrilfestékkel történő lefestése. A Pentart akrilfestékeket nagyon széles választékkal találod meg a polcokon, melyek ára kiszereléstől függően 300 és 1600 ft között mozog. Én most egy Glossy-t azaz fényes, gyöngyház hatásút választottam. Az ecset kiválasztásánál törekedj arra, hogy az minnél puhább legyen, de a legjobb, ha szivacsos ecsettel dolgozol.
Az akrilfesték száradási ideje kb. 10 perc, ezalatt nekifoghatsz a szalvétán a megfelelő minta kiválasztásának.

A dekupázsolás (szalvéta technika) egyik speciális eszköze a dekupázs papír, amelynek belső szerkezetét erős papírszálak tartják össze, ezzel erősebb tapadást biztosít az egyes felületeken. Akció keretében egész jó áron beszerezhető, de hagyományos szalvéta alkalmazásával is ugyanolyan szép eredményt érhetünk el.

A szalvéta 3 rétege közül nekünk csak a felső, festett rétegre lesz szükségünk.

FONTOS: A kiválasztott mintát (amennyiben lehetséges) ne ollóval vágjuk ki, hanem tépjük körbe, hogy a szalvéta belső szálai megmaradjanak. Így majd tud mivel „kapaszkodni”.
A kellékek közül most a hobbiragasztóra lesz szükséged, ezzel fog megtapadni a minta a legjobban a gömb felületén. Nyomjunk rá egy keveset a hungarocellre, majd ecsettel kenjük el egyenletesen, közben rakhatjuk rá a szalvétát is a videóban látható módon. Ha meggyűrődik, óvatosan igazgassuk, nehogy elszakadjon.


A hobbiragasztó száradási ideje kb.
Bár az akrilfesték, amivel lekentem, gyöngyház hatású, úgy gondoltam, had csillogjon: hobbilakk segítségével tettem még fényesebbé. A hobbilakk száradási ideje 15 p.
Ezután már csak az akasztót kell ráraknunk, melyet én selyemszalagból és gombostűből készítettem, a videóban látható módon.

Hógömb hungarocellből

A második karácsonyfa dísz, akár egy nagy hópehely! Hógömbelkészítésének kellékei: hópaszta és csillámpor.

A hópaszta egy érdekes, csomós állagú fehér krémfesték, mely a felületekre száradva hópehely hatását kelti. Ám még a száradás előtt csillámporral hintettem meg, majd ecsettel belenyomkodtam. Száradása után az előző, selyemszalagos megoldással rögzítettem. 

Karácsonyfadísz vaspasztával 

A vaspaszta egy fémes, matt hatású fekete festék, mely alkalmas fa, műanyag, de akár a hungarocell festésére is. Puha szálú ecsettel kend fel a pasztát, hagyd száradni (kb. 10 p. ). A még fényesebb hatás eléréséhez lekenheted Pentart hobbilakkal is.


Ezután jön csak a java! A selyemszalaggal körbetekerjük úgy, ahogy a videóban is látszik, majd gombostűvel rögzítjük. Amikor körbetekerted a gömböt, ne feledkezz meg az akasztóról sem! Ezt egy lépésben meg is oldhatod!

Hagyományos, vásári karácsonyfadísz

Hagyományos dísz a karácsonyfára, melyet mindenki ismer, az üzletek polcain minden méretben és színben megtalálható akár szett formájában is, de nem kell vagyonokat költeni rá, hiszen akár gyerekekkel is elkészíthető, annyira egyszerű!

2 lépésből áll:
Első lépésben fesd le a hungarocellt fehér vagy tetszőleges színű akrilfestékkel és még annak száradása előtt szórj rá vagy forgasd be fehér, zöld, arany, ezüst, piros vagy bármilyen csillámporba!


A díszek elkészítéséhez segítségül hívhatod alábbi videónkat:

 

Így voltaképp ugyanolyan díszeket készíthetsz, mint amikkel egy karácsonyi vásár alkalmával, vagy az üzletek polcain találkozol. Az akasztó készítése ebben az esetben is selyemszalaggal és történik, amelyet gombostűvel rögzíthetsz.
Remélem, ezek a gömbökből készült DIY ötletek megoldást nyújtanak majd a karácsonyi készülődés során, és kedvet kaptatok, hogy fátokat saját készítésű díszekkel öltöztessétek!

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.