Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Díszes karácsonyi doboz szalvéta technikával

Király Viki, 2016. 11. 23.

Mivel vészesen közeleg a Karácsony, úgy gondoltam kisegítelek Titeket pár kreatív otthoni ötlettel, miképp tudjátok szebbé, meghittebbé tenni az ünnepet, természetesen DIY megoldásokkal! Ezek közül mutatok most be egyet, mégpedig, hogy hogyan is nézhet ki egy papírdoboz karácsonyi szerkóban, mely szuper és olcsó ajándék barátnak és szülőknek egyaránt.

Lépésről-lépésre is láthatod

A következő papírdobozból karácsonyi díszdoboz készült, mely szuper ajándék bármely családtagod, szeretted számára. Az elkészítéshez szükséged lesz:

Olló
Szalvéta
Scrapbook papír
Akrilfesték
Csomagoló szalag
Ragasztólakk
Pentart media ragasztó

Mielőtt nekivágnál, győződj meg róla, hogy minden alapanyag rendelkezésedre áll, és nem árt, ha előre megtervezed fejben a folyamatot. Az alább található kis videóban is sok trükköt találsz, érdemes ezt is párszor végignézni!

Az, hogy a díszdoboz tetejével vagy aljával kezded, tulajdonképpen lényegtelen, a legjobb, ha felváltva kezeled a kettőt. Hiszen amíg az egyik réteg szárad, nekivághatsz egy másik lépésnek.
Én ezúttal a papírdoboz tetejével kezdtem, mely nem igényel semmiféle előkezelést, mint a fa dobozok.

Hagyományos akrilfesték segítségével lefestjük kívül és belül a kiválasztott színekkel. Karácsonyra ajánlom a "Pentart Glossy akrilfestékeket, melyek selymes, metálos hatásúak. Az ecset kiválasztásánál fontos, hogy puha szálas legyen, de a legjobb, ha szivacsból készült ecsettel dolgozunk. Ezzel elkerülhetjük, hogy csíkos legyen a felület. A szivacsos ecset ugyanis nem maszatol, egyenletesebben lehet vele dolgozni, mint a hagyományos ecsettel.

Ha az akrilfesték megszáradt, következhet a legjobb rész: a dekupázsolás.

A dekupázs technika magyarul szalvétával történő dekorálást jelent, melyhez mostmár egész széles dekupázs papír kínálatot is találunk, ám amíg ez nem jött divatba, hagyományos szalvétát használtunk. Ezúttal én is azzal dolgoztam, melynek kiválasztása nehéz lehet, hiszen rengeteg féle-fajta karácsonyi szalvétával találkozunk. A legoptimálisabbak azok a karácsonyi mintás szalvéták, melyeken a motívumokat úgy tudjuk kitépni, hogy az nem sérül, tehát teljes egészében fel tudjuk használni. A szalvéta általában több réteg finom papírból áll, melyet a dekupázsoláshoz szét kell szedni. Nekünk csak arra a rétegre van szükségünk, amelyen a nyomott minta van. Miután szétszedtük, válasszuk ki a szalvéta azon motívumait, melyeket viszont szeretnénk látni az ajándékdoboz tetején.
A szalvéta ragasztása dekupázs ragasztóval történik, a videóban látható módon a középső felületekről kifelé haladva. Mivel a hagyományos szalvéta finomabb, vékonyabb, mint a dekupázs papír, ezért vigyáznunk kell, hogy nehogy elázzon a ragasztótól!

A dekupázs ragasztó száradási ideje kb. 20 perc.

Ezután következhet a papírdoboz alsó része. Az akrilfestékkel színt adunk neki, ha kell, kenjük át 2x a felületet! Az akrilfesték átlagos száradási ideje körülbelül 15 perc. Ha megszáradt, fordítsuk át, és fessük le szintén akrilfestékkel az ajándékdoboz belsejét is. A scrapbook papír a doboz aljára fog kerülni, mérd le majd vágd ki azt a csíkot, amelyet majd felragasztassz a dobozra. Dekupázs ragasztó és kis méretű hobbiecset segítségével egyengesd el a ragasztót a doboz felületén, abban a sávban, amelyre majd a scrapbook papír kerül. A dekupázs ragasztó száradási ideje kb. 15 perc.

Ez idő alatt hajtogass masnit valamilyen ajándék szalagból! A szalag anyagából adódóan nincs olyan könnyű dolgunk, mintha papírral dolgoznánk, éppen ezért ennek felragasztásához erősebb média ragasztót alkalmazunk. A média ragasztó száradási ideje a felülettől és az anyagtól is függ. Ez esetben körülbelül 10 percet vesz igénybe.


Ha elkészült a kis díszdoboz, tehetünk bele szaloncukrot, mézeskalácsot, puszedlit, de igazán szép karácsonyi ajándék is lehet.

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.