Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Mit üzen a gyermek a rajzaival?

Király Viki, 2016. 08. 17.

A gyermekek kifejezésmódja igen sokféle lehet, de nagyon ritka az, amikor elénkáll és elmondja őszintén mi bántja, mi nyomja a kis lelkét vagy épp mitől érzi magát boldognak. A rajzok és ábrák, amelyeket játék közben rajzol, pontosan ezen érzelmeit közvetíti, még ha nem is számol be róla, miért rajzol épp napocskát, köröket vagy egyéb ábrákat. Ebben a részben segítséget szeretnénk nyújtani, hogyan tudjuk értelmezni ezeket a gyermekrajzokat és ezáltal jobban megérteni csemeténket.
Mielőtt belevágnánk a rajzok elemzésébe, szeretném felhívni egy nagyon-nagyon fontos dologra a szülők figyelmét:

A gyermeket nem szabad rajzolni tanítani!

Bár néha fura dolgokat még annál is furább módon ábrázolnak, ezeknek mind jelentése van. Hiszen így közvetíti az érzéseit és nem szabad ebben befolyásolni, mert elfojtjuk legbensőbb gondolatait, arról nem beszélve, hogy kreativitása sem a saját tempójában fejlődik. A leggyakoribb alakzatok/ábrák, melyeket a gyermek rajzol az a nap, fa és a házikó. Mind a háromnak érzelmi töltetű jelentése van, hogy csemeténk mennyire érzi magát biztonságban érzelmileg, családi körben. 

A házikó, ha a lap közepén helyezkedik el, az a gyermek stabilitására, egyensúlyára utal. Ha a ház a lap valamelyik szélén van, jelzi valamelyik szülő felé irányuló szeretetét. Ha ugyanígy szélre rajzolja a házikót, de a másik oldalt kiegyenlíti például egy fával, megint csak harmóniát ábrázol. A házikón a tető a biztonságérzetet jelöli, amennyiben az átlagos, tehát nem rajzol rá például cserepet. A tetőn a kémény a feszültséget jelöli. Ha a kémény füstöl, az a működő stresszoldás, a feszültségek megfelelő levezetésének jele a családban. A ház falai ha egyenesek, a gyermek magabiztos. Amennyiben a falak megtörnek, nem egy vonalból állnak, jelezheti a lurkó önbizalomhiányát. Az ajtó és az ablak a kapcsolatteremtést, információáramlást jelöli. 
 


Ha napocskát rajzol...

Alap esetben a Nap citromsárga színt kap. A sárga a boldogság, melegség színe, amely szintén érzelmi stabilitására utal. Ha a citromsárgát valamilyen más árnyalat váltja fel, annak jelentését kell figyelembe venni. Ha a nap sugarai egyenlő hosszúságúak, akkor megfelelőnek érzi a szeretet mennyiségét, ami körülveszi.

Ha fát rajzol...


 

A fa szintén az érzelmi állapotot szimbolizálja, legtöbbször gyümölcsfa képében. A gyermek érzelmi kiegyensúlyozottságát a fa és a lomb méretének arányossága is mutatja. Érdekes feltevés, miszerint ha a gyermek odút rajzol a fa törzsére, az valamilyen traumára utalhat. Ez lehet a közelmúltban bekövetkezett, de születése előtti időszakra is visszavezethető.

"Gyermek vagyok, kinek lelkén 
Minden napfény, minden sugár átragyog
Eltemetek, elfelejtek
Minden sebet, minden régi bánatot."


Ha állatokat rajzol...Ha a gyermek gyakran vet papírra különböző állatfigurákat, az érzékenységére utal. Jellemét illetően félénk, aggodalmas. Ha valaki csigát rajzol, az bizonytalanságáról árulkodik.

Aki köröket rajzol...

A bezárt kör boldogságra, teljességre utal. Ha a gyerkőc gyakran fest ilyen alakzatokat, megnyugodhatunk.


Csillagok,csillagok...A csillag a feltörekvés, a siker jelképe. Csemeténk vágyik arra, hogy a középpontban legyen, elérje amit akar. Céltudatosságra utal. Ugyanez vonatkozik a pókhálóra is.
A virágok és növények ábrázolása nyitottságot és kreativitást sugároz. A virág jelképe a melegszívűségnek, segítőkészségnek.

Ezen jelentésekkel kapcsolatban természetesen megoszlanak a vélemények. Nem mindenféleképpen jelenthet egy boldog, kiegyensúlyozott gyermeknél a fatörzsre rajzolt odú lelki traumát és akkor sem kell feltétlenül kétségbe esnünk, ha gyermekünk nem a lap közepére rajzolja a házikót.

Ha mégis aggódunk csemeténk lelki egyensúlya miatt, mielőtt szakemberhez fordulnánk próbáljunk vele több időt tölteni, beszélgetni, beszéltetni, amivel felszínre tudjuk hozni rejtett érzelmeit is. 

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.