Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Színpszichológia - Miről árulkodnak, és milyen érzelmeket közvetítenek?

Torda Gábor, 2016. 11. 14.

A színpszichológia ma már általánosan elfogadott tudományág. Azt vizsgálja, milyen hatással van a környezetünkre, lelki egyensúlyunkra a magunkra öltött sárga póló, a falainkon a kék, vagy mit jelent az, hogy a gyerek milyenre festi a virágokat rajzain. Környezetre gyakorolt hatása azzal is bizonyítható, hogy ugyanúgy mint a hangok, a színek is rezgéstartománnyal rendelkeznek, melyek különböző érzelmeket váltanak ki belőlünk.


Érdekes tény, hogy a reggeli öltözködésnél is automatikusan egy szín felé nyúlunk a szekrényben, amely utal lelki világunkra, érzelmi stabilitásunkra, tehát hangulatunk határozza meg a szín kiválasztását, de ugyanez fordítva is megfigyelhető. Tehát a színek kiválasztása is befolyásolja hangulatunkat.

 Nézzünk pár színt és a hozzájuk tartozó jelentéseket, melyek meghatároznak minket:

 

Rózsaszín: A rózsaszínt kedvelők általában érzelmes, szívélyes emberek. Lételemük a gondoskodás, ugyanakkor ez a szín erős személyiségre utal.

 
Piros: A szerelem, szenvedély, bátorság jelképe. Figyelmet parancsoló szín, melynek viselője hajlamos az agresszív fellépésre céljai elérése érdekében. Egyes ezzel foglalkozó szakértők nem ajánlják például olyan helyeken, ahol naponta, vagy legalább is gyakran találkozunk ezzel a színnel. Ugyanis belső feszültséget válthat ki.

 
Narancssárga: Aki a narancssárgát szereti, biztosan vidám, kreatív, és tele van energiával. Ezt sugározza ez a szín, jelenti továbbá az őszt, de a forma és a tervezés jelképe is lehet.

 
Barna: A természet, természetesség színe. Kényelmet, nyugalmat, elégedettséget sugároz. Akik ezt a színt viselik vagy környezetüket szívesen veszik körbe barna tárgyakkal, lelkiismeretesek, megbízhatóak, becsületesek. Az életet komolyan veszik.

Sárga: vidám, örömteli szín, idealisták, jókedélyű emberek színe, de egyes vélemények szerint az irigység jele is lehet. Falainkon, rajzainkon világosságot, inspirációt, életerőt ad, boldogságot sugároz.

Zöld: Frissesség, biztonság, nyugalom. Ez a három legfontosabb jele. Karakterizálja a természet erőinek intenzitását. Ha a zöld színt választod akár ruhádon, használati tárgyaidon vagy szobád falain, a stabilitást, egyensúlyt és harmóniát keresed az életedben. Személyiségedről elárulja: szeretetteljes és erkölcsös típus vagy.

Kék: Annak ellenére, hogy hideg színként van elkönyvelve, nyugalmat áraszt. Egyéniséged békés, kényelmes, nyugodt. Tehetséges, megbízható, szavahihető emberről árulkodik. Ha elég merész vagy, bevállalhatod ezt a színt irodád, otthonod falain is.

Kékeszöld: Nagyhitű és nagyreményű. Könnyen megbízol másokban, amely tulajdonsághoz érzékenység párosul. Tárgyakon, falakon stabilitásra, jó ízlésre utal.

 
Lila: Érzékenység, érzékiség, luxus. A lila jelentése igen összetett, aki szívesen használja vagy ölti magára ezt a színt a hétköznapokban, kreatív, egyedi és különleges. Otthonunkban a lila, csakúgy mint a kék vagy a sötétebb árnyalatok, nyomasztó érzéseket válthatnak ki. Csak mértékkel!

Szürke: Távoli, rideg, idegen... Az ambíciózus emberek színe, munkájukat előtérbe helyezik, céltudatosak, egyenesek. Ennek ellenére óvatosságot sugároz.

 Ezek alapján nem árt tehát odafigyelni, milyen színeket preferálunk a hétköznapokban, valamint, hogy gyermekeink milyen színekkel dolgoznak szívesen. Sokat elárul a lelki biztonságukról, érzelmeikről, világról alkotott képükről  az, hogy milyen árnyalatokat kedvelnek az öltözködésben, vagy színezés, rajzolás alkalmával.

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.