Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Tolltartók a retro időktől napjainkig

Király Viki, 2016. 10. 24.

A tolltartók az iskolai évek elengedhetetlen kelléke is nagy múltra tekint vissza. Funkcióját tekintve ugyan nincs változás, hiszen mint nevéből is kivehető, írószerek tárolására használjuk. Ám küllemében így anyagában is újítások vélhetők fel. 
A szüleink/nagyszüleink korabeli tolltartók még javarészt fából készültek, ebből következik, hogy igen masszív és időtálló használati tárgyként szolgáltak. Ezek megjelenése az 1960-as évekre tehető. 

A photo posted by @myskatten_art on


Kétféle verziója, a fedeles és a tolófedeles változat, melyek igen hamar nagy sikerre tettek szert az írószeriparban. A nebulók előszeretettel használták, hiszen amellett, hogy nagy dolognak számított, ceruzáinknak és tollainknak is védelmet nyújtott a táskában.

A fedeles változat alsó részében tárolták a különböző írószereket, míg felső része fedélként, tetőként szolgált. Ha összehasonlítjuk egy mai modern tolltartóval, semmiképp sem szerencsés választás, hiszen ebben még elvesztek a tollak és nem volt lehetőség gumipántokkal történő rögzítésre.

A tolófedeles változat már lehetőséget nyújtott a ceruzák szeparálására az emeletes megoldásnak köszönhetően. Az emeletek is külön rekeszekből állóak voltak, egy rekeszben 2-3 ceruza tárolására volt lehetőség.

Emellett más anyagokból is készítettek tárolókat, mint a bőr vagy hasított bőr. Az anyagot tekintve mint tudjuk erős, könnyen kezelhető és tisztán tartható. Talán ez is nagy szerepet játszott abban, hogy nem tűnt el az írószeriparból és napjainkban is igen kedvelt használati tárgyunk.
Ha masszív tolltartó, akkor meg kell említenünk a fémből készülteket is, hiszen esetében szakadásra, törésre nem igazán van esély és tisztán tartása sem jelent nagy problémát. Strapabírásán kívül nagy előnye még, hogy nem csak felnyitható, de zipzáros változatban is megtalálható az üzletek polcain. Tehát, ha ne adj Isten kinyílik a táskában, nem lesz minden csupa tinta. 
 

És végül essen pár szó a legelterjedtebb modellekről:A szövetből készült tolltartókról.
Persze ezeket sem úgy kell elképzelni mint egy darab összevarrt rongyot. Általában poliészter az anyaga, amelyre hasonló tulajdonságok vonatkoznak, mint a fent felsoroltakra: időtálló. Formáját, alakját, funkcióját tekintve lehet emeletes, kihajtható, többszintes, hengeres, vagy egyéb különleges megjelenésű.Ha a különböző tolltartókat életkor szerint kellene beskatujázni, azt mondhatjuk, hogy a fa és bőr anyagú tárolókat a felnőttek, míg a fém és poliészter anyagúakat nagyobb arányban a fiatalok vásárolják és használják.

Tolltartó-vásárlás során a jól pakolható és praktikus modelleket ajánljuk. Az, hogy milyen anyagút választunk, ízlés dolga! :)

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.