Minden 30 000 Ft feletti vásárlást most ingyenesen kiszállítunk

Befőttes üveg díszítése transzfer papírral

T.R., 2016. 11. 23.

Azt már tudjuk, hogy maga a dekupázs magyar nevén a szalvétatechnika, melyen belül több eljásást is ismerhetünk. A transzfer technika is a dekupázs szalvétatechnika egy válfaja, de nem összetévesztendő a kettő egymással! 

Mi a különbség a szalvéta és a transzfer között?

Míg a szalvétatechnika során magát a papírt ragasztjuk rá az adott felületre, transzfer során, ami magyar jelentésében lehúzóképes képátvitelt jelent, a transzferpapíron lévő minta festékrétege kerül rá a felületre. Értelmezhetjük úgy is, mint matricát vagy levonót. Ebből következik, hogy akár többször is felhasználható, míg a szalvéta ha egyszer felragasztottuk, már ott is marad...

A hagyományos szalvétatechnikához dekupázs ragasztót használunk, a transzferhez azonban speciális, erre a célra kifejleszett ragasztóanyagot ajánlok, melynek három típusa:

  • -transzfer ragasztó/gél és oldat   

Hogyan használjuk a transzfer ragasztót, a gélt és az oldatot?

A papírt különféle felületeken használhatjuk, mint fa, fém, üveg vagy szobáink falai. Ettől függően más és más eljárást igényelnek.

A ragasztó vagy gél használata igen egyszerű, bár ezt inkább alkalmazzuk fán vagy fémen, mintsem üvegen. A ragasztót vékony rétegben felkenjük a díszítendő tárgyra, a papírt ráfektetjük úgy, hogy a színoldal (festékréteg) lefelé legyen, majd amikor a ragasztó már kellőképp megszáradt, egy benedvesített ronggyal vagy szivaccsal finom mozdulatokkal eltávolítjuk a fóliát.

Oldat használatakor a transzferpapírt ráfektetjük a dísztárgyra, majd egy vattadarab segítségével finoman "beecseteljük" a papírt a géllel. Ha már mindenhol beecseteltük, egy spatulával kisimítjuk a papírt, ezzel eltávolítva a csúnya végeredmény okát: a légbuborékokat. Ezek után távolítsuk el a fóliát és hagyjuk száradni kis ajándék tárgyunkat.

A transzfer papírt ízlés szerint megvásárolhatod kész állapotban, de natúr rizspapírra való tintasugaras nyomtatással is készíthetsz egyedi ajándékokat belőle. 

Transzfer papír használata üvegen

1. A transzfer papírt a kiválasztott minta kivágása után vízben hagyjuk állni körülbelül fél percig. 

2. A megtisztított üveget, poharat, vagy egyéb tárgyat amit díszíteni szeretnénk, előzőleg már megtisztítottuk a portól és egyéb szennyeződésektől. Következhet a transzfer papír felvitele. A már benedvesített papírt ráhelyezzük a pohárra, és szép lassan elkezdjük húzni rajta, pontosan olyan mozdulatokkal, mint a lent látható videóban.

Ha a művelet során a papír meggyűrődne/megszakadna, benedvesített szivaccsal vagy ujjal korrigálhatjuk. Vigyázzunk rá, hogy míg egészen meg nem szárad, óvatosan nyúljunk hozzá. 

A transzfer papír felragasztása után 21 napig nem ajánlott, hogy az vízzel érintkezzen, ha pedig mégis, akkor érdemes kiégetni sütőben, 120 fokon, 5 percig. 

Vélemények

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelmi szabályzatunkat itt találja.